Druhý spoločný meeting, tentokrát v Litve

05.01.2014 18:05

Lithuania- Slovakia- Spain- Turkey
„Don´t Throw! Collect and Produce!“

V rámci mobilít projektu Comenius ďalšia pracovná cesta piatich pedagógov z materskej školy na Ulici štítnickej v Rožňave smerovala 9. júna  do partnerskej krajiny Litva, kde sme mali možnosť stráviť celý nasledujúci týždeň.
Druhé koordinačné stretnutie všetkých partnerov projektu Comenius- multilaterálne partnerstvá (Litva- Slovensko- Španielsko- Turecko) sa konalo v Materskej škole- Ažuolikuas vo Veisiejai Lazdiju raj. v Litve. Mestečko Veisiejai sa nachádza na polostrove jazera. V okolí sa nachádza niekoľko ďalších jazier. Najväčším jazerom je Ančia, ktoré delí mesto na dve časti. Jazero Snaigynas je na východe, jazero Vernijis na severe a jazero Veisiejis na juhozápade, podľa ktorého dostalo mesto svoje meno- Veisiejai. Západnú časť mesta lemuje park z 18. storočia a  nachádza sa tu pamätník poľského lekára Ľudovíta Lazara Zamenhofa, ktorý položil základy esperanta v roku 1887. Zamenhof bol povolaním očný lekár, ale lingvista vzdelaním a cítením - ovládal 12 jazykov a svoju lekársku prax začal práve v tomto meste. Významnou historickou pamiatkou mesta je kostol St. George, postavený v roku 1817. Počas pracovnej časti koordinačného stretnutia sme absolvovali nasledujúce aktivity: priamo v partnerskej materskej škole prehliadkou jej priestorov, materiálneho zabezpečenia a vybavenia interiéru a exteriéru, prezentáciou a vzájomnou diskusiu s kolegami  vo Veisiejai a v Materskej škole Vyturelis v meste Lazdijai vzdialeného7 km od poľských hraníc, sme sa prakticky a teoreticky oboznámili so školským systémom, cieľmi a princípmi predprimárneho vzdelávania v Litve. Pedagógovia s deťmi oboch materských škôl pre nás pripravili privítanie v duchu ľudových tradícií tejto krajiny a krátky kultúrny program. Prvý pracovný deň pokračoval prezentáciou výsledkov a výstupných produktov všetkých partnerov projektu, ktoré sa plnili počas prvého roka práce v rámci projektu s názvom Don´t throw! Collect and Produce!  Všetky partnerské krajiny prezentovali svoje aktivity v Ppt prezentácii a krátkym videom. Pozitívne hodnotíme možnosť vzájomnej výmeny skúseností  projektovania a realizácie edukačného procesu v jednej z prierezových tém-  environmentálnej výchovy v predprimárnom vzdelávaní a zároveň možnosť zvyšovania cudzojazyčných kompetencií pedagógov prakticky v komunikácii s kolegami. Zaujímavou pre nás bola návšteva Metodického centra v meste Lazdijai s prezentáciou informácií o vzdelávacích aktivitách a projektoch organizovaných metodickým centrom pre pedagógov v rámci zvyšovania ich odborných kompetencií v Litve, návšteva a prehliadka Domu sociálnych služieb vo Veisieja, ako aj návšteva Mestského úradu v Lazdijai, privítanie primátorom: prezentácia krajiny Litva, oblasti Lazdijai, prezentácia výsledkov práce a cieľov mestského zastupiteľstva v oblasti školstva.Spestrením programu bol športový deň pre pedagógov pri jazere Snaigynas, kde sme si mohli preveriť svoje športové schopnosti a zručnosti v rôznych športových disciplínach (hod šípkami, pletenie vrkoča, triafanie lopty, člnkovanie a plážový volejbal).
Poznávacia časť koordinačného stretnutia bola zameraná na spoznávanie kultúrnych tradícií, folklóru s ochutnávkou miestnych špecialít v Budvietis. Prakticky sme sa zúčastnili prípravy litovskej špeciality- „Karaite“ s kuchármi profesionálmi v reštaurácii. Navštívili sme  múzeum s historickou expozíciou a odborným výkladom o histórii okolia Lazdijai, kde sme si opäť sadli do školských lavíc v triede historicky prvého gymnázia, a na chvíľu sa „vrátili“ do dávnych čias.
Navštívili sme hlavné mesto Litvy- Vilnius s prehliadkou kultúrnych pamätihodností s  výkladom histórie a súčasnosti mesta, ktorého historické centrum  je zapísané na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zaujímavá bola návšteva mesta Trakai s prehliadkou hradu, ktorý leží na ostrove jazera a tiež prehliadka jedného z kúpeľných miest Druskininkai.
Druhé koordinačné stretnutie partnerov hodnotíme pozitívne, ako aj prvý rok spoločnej práce všetkých partnerov v projekte. Plnenie jednotlivých úloh a aktivít počas školského roka vnímame ako spestrenie edukačného procesu detí, ale aj ako možnosť zvyšovania svojich pedagogických schopností, zručností a vedomostí, a tiež širšieho pochopeniaškolského vzdelávanie v krajinách Európy.
 

                                
PaedDr. Kvetoslava Kostyánszka
koordinátorka projektu Comenius
MŠ- Štítnická Rožňava

 

 

—————

Späť