Španielske učiteľky na výmennom pobyte v Materskej škole na Ulici štítnickej v Rožňave

25.05.2013 17:43

Materská škola na Ulici štítnickej bola počas týždňa od 20.5. do 24.5. 2013 hostiteľkou  španielskych učiteliek z partnerskej školy v TresCantos.


Cieľom výmenného pobytu učiteliek bolo zúčastniť sa edukačného procesu v materskej škole, zapojiť sa do plnenia spoločne naplánovaných projektových úloh vyplývajúcich z projektu Comenius, ako aj obhliadka priestorov, areálu, vybavenia materskej školy a oboznámenie sa s didaktickým modelom materskej školy na Slovensku.

 

Naplánované projektové úlohy boli implementované do projektového týždňa s názvom „Život v lese“, ktorého ústrednou témou bolo poznávanie ekosystému lesa, jeho fauny a flóry. Deti v jednotlivých triedach MŠ si prostredníctvom rôznych typov edukačných aktivít rozširovali, skvalitňovali a modifikovali doterajšie skúsenosti a poznatky o lesných rastlinách a živočíchoch, rozvíjali svoj vzťah a ochranárske postoje k okolitej prírode. 
 

Hry a hrové činnosti detí boli zamerané k objavovaniu a získavaniu nových poznatkov a informácií prostredníctvom detskej náučnej literatúry a internetu. Pohybovo-relaxačné cvičenia s využitím detských riekaniek, piesní a pohybovo-hudobných hier  boli motivované témou „Les“. Zaujímavé boli tvorivé dielne k téme, s využitím odpadového materiálu, hudobná aktivita „Pôjdeme my do lesíka“. Tiež bilingválna edukačná aktivita „TheforestsecretwithHansel and Gretel- Tajomstvo lesa s Jankom a Marienkou“, s využitím interaktívnej tabule zameraná na riešenie kognitívnych úloh. Prostredníctvom zážitkového učenia - výletom do ZOO v Košiciach deti priamo poznávali životné prostredie rôznych živočíchov, vnímali rozdiel života zvierat v ZOO a vo voľnej prírode.
 

Pedagógovia zo Španielska mali možnosť v rámci denného poriadku materskej školy počas projektového týždňa vidieť a zúčastniť sa edukačného procesu v každej triede materskej školy. Priama účasť na procese edukácie detí umožnila našim partnerom lepšie pochopiť ciele a obsah predprimárneho vzdelávania na Slovensku. V rámci poznávania nášho mesta a regiónu pedagógovia navštívili Strážnu vežu, Kaštieľ Betliar, Konský dvor v Brzotíne s ochutnávkou slovenskej kuchyne, mesto Košice a Ochtinskú aragonitovú jaskyňu.
 

Veríme, že aj tento náš projektový týždeň spestril a obohatil edukačný proces detí našej materskej školy a zanechal príjemné zážitky, skúsenosti aj našim španielskym partnerom. Touto cestou, by som sa rada poďakovala všetkým, ktorí prispeli k jeho úspešnej realizácii a priebehu.

 


PaedDr. Kvetoslava Kostyánszka
koordinátorka projektu Comenius
MŠ- Štítnická Rožňava

 

 

 

 

—————

Späť